Zasady zdrowego żywienia

Zasady zdrowego żywienia

Powszechnie mówi się, że każdy z nas jest tym, co je. W takim stwierdzeniu jest wiele prawdy, ponieważ rodzaj spożywanych przez nas produktów znacząco wpływa na cały organizm.

Dobre jakościowo pokarmy, które posiadają w sobie szereg składników odżywczych będą na nas działały zdecydowanie lepiej niż tzw. żywność wysoko przetworzona.

Dietetycy zalecają przyjmowanie 3-5 posiłków dziennie

Jest to optymalna ilość, która naszemu organizmowi dostarcza stałej dawki energii i nie powoduje zmniejszenia pracy metabolizmu. Dzięki temu energia z pokarmów jest cały czas wykorzystywana do życia – nie odkłada się w formie tkanki tłuszczowej, jeśli oczywiście skład i wielkość pokarmów są prawidłowe. Wiele osób zastanawia się czy codzienne spożywanie mięsa jest właściwe. Dietetycy zalecają ograniczenie jego ilości do 3-4 porcji w tygodniu (po 100 gram każda). W tę ilość wliczamy zarówno mięso podawane, jako składnik obiadu (kotlety, gulasze, pulpety), jak i szynkę czy kiełbasę, która najczęściej ląduje na kanapkach. Ryby są bardzo dobrym składnikiem naszej diety, dlatego należy spożywać je raz lub dwa razy w tygodniu.

Minimum

Tę ilość można uznać za minimum, ponieważ jeśli mamy dostęp do dobrych świeżych ryb, to warto sięgać po nie częściej. Warzywa powinny stanowić podstawowy składnik naszej diety, dlatego w zasadzie możemy sięgać po nie bez ograniczeń. Warto jedna zwrócić uwagę, abyśmy każdego dnia przyjmowali przynajmniej 5 porcji warzyw i owoców. Wliczamy w to nie tylko produkty w postaci świeżej, ale również gotowane, soki czy zupy. Osoby dbające o swoją sylwetkę powinny sięgać po owoce w pierwszej połowie dnia. Dwa litry wody dziennie to doskonała ilość dla dorosłego człowieka. Zapewnia prawidłowe nawodnienie ciała, co przekłada się na lepsze samopoczucie, usprawnienie przebiegu wszystkich procesów zachodzących wewnątrz organizmu.

Podobne wpisy:

Dodaj komentarz