Zasady zdrowego żywienia
Powszechnie mówi się, że każdy z nas jest tym, co je. W takim stwierdzeniu jest wiele prawdy, ponieważ rodzaj spożywanych przez nas produktów znacząco wpływa na cały organizm.
Dobre jakościowo pokarmy, które posiadają w sobie szereg składników odżywczych będą na nas działały zdecydowanie lepiej niż tzw. żywność wysoko przetworzona.
Dietetycy zalecają przyjmowanie 3-5 posiłków dziennie
Jest to optymalna ilość, która naszemu organizmowi dostarcza stałej dawki energii i nie powoduje zmniejszenia pracy metabolizmu. Dzięki temu energia z pokarmów jest cały czas wykorzystywana do życia – nie odkłada się w formie tkanki tłuszczowej, jeśli oczywiście skład i wielkość pokarmów są prawidłowe. Wiele osób zastanawia się czy codzienne spożywanie mięsa jest właściwe. Dietetycy zalecają ograniczenie jego ilości do 3-4 porcji w tygodniu (po 100 gram każda). W tę ilość wliczamy zarówno mięso podawane, jako składnik obiadu (kotlety, gulasze, pulpety), jak i szynkę czy kiełbasę, która najczęściej ląduje na kanapkach. Ryby są bardzo dobrym składnikiem naszej diety, dlatego należy spożywać je raz lub dwa razy w tygodniu.
Minimum
Tę ilość można uznać za minimum, ponieważ jeśli mamy dostęp do dobrych świeżych ryb, to warto sięgać po nie częściej. Warzywa powinny stanowić podstawowy składnik naszej diety, dlatego w zasadzie możemy sięgać po nie bez ograniczeń. Warto jedna zwrócić uwagę, abyśmy każdego dnia przyjmowali przynajmniej 5 porcji warzyw i owoców. Wliczamy w to nie tylko produkty w postaci świeżej, ale również gotowane, soki czy zupy. Osoby dbające o swoją sylwetkę powinny sięgać po owoce w pierwszej połowie dnia. Dwa litry wody dziennie to doskonała ilość dla dorosłego człowieka. Zapewnia prawidłowe nawodnienie ciała, co przekłada się na lepsze samopoczucie, usprawnienie przebiegu wszystkich procesów zachodzących wewnątrz organizmu.