Cechy charakterystyczne najlepszej włoskiej pizzy

Pizza to danie wywodzące się z Półwyspu Apenińskiego. Trudno się zatem dziwić, iż to właśnie Włochy uchodzą za ojczyznę i protoplastę tej potrawy, a ich mieszkańcy za prawdziwych jej znawców. Dlatego też – mówiąc o cechach charakterystycznych dobrej pizzy – warto odnieść się do jej włoskiej wersji. Zatem czym charakteryzuje się najlepsza włoska pizza?

Cienkie ciasto

Według wielu ekspertów kulinarnych jednym z podstawowych wyznaczników dobrej pizzy jest bardzo cienkie ciasto. I chociaż nie brakuje zwolenników ciasta grubego i bardziej puszystego, to jednak to własnie to najcieńsze uchodzi za najlepsze. Dlaczego? Otóż według mistrzów włoskiej kuchni cienkie ciasto pozwala w pełni poczuć wszystkie składniki dania oraz zawarty w nim sos pomidorowy.

Specjalny sposób przygotowania

Kolejnym wyznacznikiem doskonałej włoskiej pizzy jest ściśle określony sposób jej przygotowywania. W tym przypadku ważny jest przede wszystkim termin przyrządzenia ciasta, a mianowicie przynajmniej jeden dzień wcześniej. Taka metoda pozwala na użycie mniejszej ilości drożdży (ciasto i tak wyrośnie), co sprawia, iż ciasto jest bardzo lekkie. Nie bez znaczenia jest także sposób wypiekania włoskiej pizzy, która powinna być przyrządzana jedynie w piecu opalanym drewnem.

Dobre jakościowo składniki

Mówiąc o cechach charakterystycznych najlepszej pizzy nie wolno też zapominać o składnikach, a dokładniej – o ich jakości. Tutaj nie ma miejsca na kompromisy, półprodukty (z dodatkiem sztucznych ulepszaczy) lub komponenty o wątpliwej jakości. Jeżeli chcemy posmakować prawdziwie włoskiej pizzy, to musimy zwrócić uwagę na to, aby składniki były świeże, naturalne i zakupione od sprawdzonych dostawców. W ich przypadku nie warto oszczędzać, bo to od ich jakości zależy smak tej wyjątkowej potrawy. Równie ważny jest minimalizm – prawdziwa włoska pizza opiera się na kilku podstawowych komponentach, wśród których prym wiodą pomidory, mozzarella oraz aromatyczne zioła.

Prawdziwie włoska pizza to aromatyczna uczta i rozkosz dla podniebienia. Dlatego warto szukać miejsc, w których można skosztować właśnie takiej potrawy. Gdzie dostępna jest taka pizza? Kraków to jedno z wielu miast, w których można posmakować iście włoskich smaków.

Sprawdź na https://www.pizzadominium.pl/lokale/krakow-rynek-glowny.

Podobne wpisy:

Dodaj komentarz